Терминът плешивост се отнася до крайния резултат от т.нар. Андрогенна алопеция, тоест частичната или пълна загуба на коса.

Това е процес, който може да започне още през юношеството, когато  редица условия предразполагат за това, благоприятни за ускоряването на това явление. Дори когато не се случи толкова рано, има вероятност да се появи някъде в ранна зряла възраст. Това е един феномен, от който малко мъже са имунизирани, всъщност той засяга 80% от мъжката популация в зряла възраст.

Причини за загуба на косата при мъжете

Причините, поради които мъжете са склонни да губят косата си, са хормонални и генетични. В главата има рецептори, чувствителни към ензим, алфа редуктаза, която се произвежда от организма като прогестерон, мъжкия хормон par excellence. Следователно това е капан, от който хората не могат да избягат. По същата причина жените обикновено са имунизирани (въпреки че могат да бъдат засегнати от други форми на плешивост).

Средства за борба с оплешивяването

Като се има предвид хормоналната същност на явлението, можем да кажем, че няма ефективни средства срещу плешивостта. Той е в кръвта на мъжката популация поради високите нива на прогестерон, които го характеризират.

Превенцията е важна, опитвайки се да се погрижите за косата си още в юношеска възраст. В този период интензивната хормонална активност може също да доведе до по-голямо производство на себум и пърхот, две явления, които не правят нищо друго освен да увеличат проблема. Често те са тези, които я предизвикват преждевременно. В действителност е идентифицирана така наречената себорейна алопеция, която се причинява именно от прекомерното наличие на себум по скалпа.

Какво да правите при първите признаци на косопад?

Лекът определено е приемането на лекарство, което поддържа нивата на прогестерона в кръвта. Проблемът е, че този тип медикаменти имат големи странични ефекти и за да бъде ефективен, той трябва да се приема до края на живота.

Възможно ли е да се намали косопадът и да се стимулира растежа на косата? Това е възможно чрез лазерно лечение на висока честота. Това лечение може да действа там, където фоликулът е все още активен, така че това трябва да бъде прието своевременно. Всъщност, когато фоликулът свърши, няма никакво лекарство, което да може да го върне към живот и производството на коса спира окончателно.

Лазерното лечение

Лазерното лечение се намесва в микро циркулацията, която се стимулира, като по този начин позволява на косата да се снабди с нужните вещества. Това засяга вашето здраве и нивото на растеж. Висока честота е средство, което използва високочестотен ток през серия от електроди, които се прилагат към скалпа. Токът прониква много дълбоко, достигайки до космените луковици. Така стимулираните космени луковици се възраждат и започват да произвеждат здрава и силна коса. Комбинираното приемане на тези два метода може да доведе до положителни ефекти, ако се комбинира с правилна грижа и хигиена на скалпа.

Когато процесът на загуба на коса стане необратим, средство за защита може да бъде маскиране на засегнатите области. За тази цел има специфични продукти, практични и лесни за употреба, които позволяват да се получи много естествен ефект, като например Qazami Hair Fibers Make Up.

Сподели:
Категории: Козметика