Лечението или маскирането на изтънялата  коса е необходимост, на много  от мъжете и жените. 

Особено, когато  оплешивяването започне  в ранна възраст, тази нужда се проявява още по-силно, като се има предвид, че в днешно време възрастовият диапазон, в който човек се счита за млад, става значително по-дълъг. Оттук и необходимостта от борбата срещу изтъняването на косата.

Изтъняването на косата е доста често срещано явление. Всъщност андрогенната алопеция (научното наименование за плешивост) е загуба на коса поради отслабване на космения фоликул, който засяга 70% от мъжете и 40% от жените.

Продуктите за борба с изтъняващата коса са основно два вида:

Вземане на лекарства, които се опитват да се борят с превръщането на тестостерона в дихидротестостерон;

Използването на уплътнители, които придават по-здравословен и естествен вид на косата.

Лекарствата влияят на хормоналното ниво на човека, страдащ от плешивост. Като се има предвид, че при хората страдащи от плешивост е твърде високо нивото на дихидротестостерона, лекарства, съдържащи Finasteride се използват за инхибиране на увеличението. Ефектите от това лечение са видими след 6-12 месеца, но ако лечението бъде спряно,  оплешивяването се възобновява. Друго лекарство, Alfatradiol, също работи на хормонално ниво и инхибира 5-алфа редуктазата, ензимът, който причинява превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Но разтворът, който се прилага върху главата, има много високо алкохолно ниво и причинява досадни парещи усещания по кожата.

Друго ефективно решение е употребата на продукти за обем.

Продуктите за придаване на обем са специално проектирани да дават по-здравословен външен вид и по-голяма визуална и тактилна консистенция. Косата изглежда по-здрава и с увеличаване на  обема, ще направи и плешивостта по-малко забележима. Начинът, по който се използват тези продукти, е  като просто  се поръси продуктът върху скалпа на главата в най-нуждаещите се области. Всъщност тези продукти просто се свързват в контакт с косата и скалпа, свързват се с тях по електростатичен и устойчив начин. На пазара има продукти за обем или влакнести продукти

от кератин или естествени влакна от определени видове памук. Вече и в България можете да откриете подобен продукт, а той е именно Qazami Hair Fibers Make Up, който се предлага в 7 цвята и със сигурност ще намерите този, който е точно за вас. Марката предлага също и спрей за фиксиране Qazami hair fixing spray.

В заключение, тъй като все още не е открито окончателно лекарство за борба с плешивостта, употребата на продукти, които се борят с разреждането на косата, допринася значително за забавяне на това неприятно състояние.

Сподели:
Категории: Козметика