При закупуване на автомобил неизменно идва и следната дилема: изборът на дизелов или бензинов агрегат.

Съществуват множество противоречиви мнения, привърженици и на двата типа, но като цяло дизелът се слави с икономия на гориво(30% по-малко), но по- скъпа поддръжка на дюзи и помпа, докато при бензина, цената на автомобил втора ръка е по-ниска в сравнение със същия дизелов вариант.

Ремонтът на дизеловия двигател е скъп. Но ако спазвате изброените препоръки, необходимостта от него ще бъде много рядка. Новите дизели(CDI,PD,EDC) надпреварват доста бензинови мотори по пъргавина,  динамика и икономия на гориво.

Противно на много стереотипи, те са тихи и екологични. Разбира се няма точно един верен отговор, всичко зависи от множество фактори и ситуации.

Начин на действие

Дизеловата горивна система се състои от четири такта:

1. Всмукване – при което се всмуква в цилиндъра въздух, посредством половин оборот на коляновия вал.

2. Сгъстяване – след още половин оборот на коляновия вал, въздухът постъпил в цилиндъра се сгъстява под действието на буталото(около 16-25 пъти).

3. Изгаряне – при него се впръсква и запалва горивото, след което буталото се придвижва надолу и коляновия вал се завърта още половин оборот.

4. Изпускане – изгорелите напускат цилиндъра на двигателя, буталото се изтласква нагоре и коляновия вал, след още половин оборот, е в изходно положение.

Проблеми

Често срещани проблеми при тези горивни системи е замърсяването на дюзите, които впръскват горивото.

Причините за тях са не добре пречистено гориво, което говори за честа смяна на горивните филтри, както и качеството му. Купуването на дизел от проверени източници е гаранция за по-дълготрайна експлоатация за горивната система на автомобила.

Разпознаване на проблем с дюзите

Ако имате повишен разход на гориво, повече от колкото е посочен от производителя, голяма вероятност е да имате проблем с впръскването на гориво от дюзите.

Точно преди всеки такт на възпламеняване те осигуряват точно определено количество гориво под формата на мъгла от фини капчици, което дава максимално изгаряне и оптимална мощност на двигателя.

Друго – новите системи Common Rail са сравнително сложен и прецизен елемент и неправилното им функциониране може да доведе и до повреда на частите покрай тях, дори и на буталата.

дизелов двигател
Сечение на дизелов двигател

Посредством компютъра на двигателя, дюзите са свързани компоненти и сензори на горенето.

София Дизел Център

София Дизел Център предлага рециклиране на дюзи Bosch, Delphi, Denso, Siemens VDO и Lucas със заводско качество и достъпни за българския потребител цени.

Разполагаме с оторизирани дизелови стендове, квалифициран персонал и се отличаваме с непрекъснат стремеж към прецизно свършена работа.

Услугата „ремонт на дюзи” в нашия дизел сервиз е по-различна от предлаганото в обикновените сервизи, защото при нас се работи единствено и само по технология на производителя. Прилага се най-новото „ноу-хау” в ремонта на инжектора, използват се оригинални резервни “diesel aftermarket” части на лидерите при горивни системи Bosch, Delphi, Denso, Siemens VDO, Lucas и др.

София Дизел Център – единственият оторизиран сервиз у нас за ремонт на дизелови дюзи и помпи

За всяка ремонтирана дюза се издава протокол от стенд и е придружена с гаранционна карта. Ние може да ремонтираме дюзи на всички производители Audi, BMW, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Iveco, Jaguar, Jeep, Kia, Lancia, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rover, Saab, Seat, Skoda, Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Tata, Toyota, Volkswagen, Volvo и др.Ако имате проблем с дизеловата дюза или помпа, нашите висококвалифицирани инженери са готови да помогнат, и то дори в рамките на деня. При въпроси и консултация, свържете се с нас на 0700 10 730 или ни посетете на място в Sofia Diesel Center на ул. Папрат 37, кв. Драгалевци, София.

Сподели:
Категории: Коли