Оказва се, че ¼ от децата страдат от кариеси по зъбите още в най-ранна възраст. Кариесът е най-разпространеното заболяване в съвременното ни общество.

В началото по зъбния емайл се появява малко петънце, бяло като тебешир или под вида на точка в кафяво до черно. Ако не обърнем внимание на време, започва своя прогрес в дълбочина, а това рано или късно довежда до болка. За децата симптоми като чувствителност при хранене, усещане за остра болка при хапване на сладко или солено, студено или топло, често са ясен показател, че трябва да посетим детски стоматолог.

Причините за образуване на кариес при децата

Кои са причините за образуване на кариес при децата – повишената киселинност в устната кухина е водеща предпоставка за образуването на кариес. В резултат на киселинността, разлагането на въглехидратите и продуктите от обмяна на микроорганизми се покачват нивата й.

Какви храни да ограничим

От какви храни да ограничим децата, с цел да предпазим от зъбен кариес – сладките изкушения са враг номер едно за зъбите на децата. Това съветват стоматолозите в цялата страна, както и зъболекар Благоевград. Тестените изделия, близалки и шоколад в пъти увеличават риска от кариес.

Поддържане на добра орална хигиена

Как да привикнем детето от малко към поддържане на добра орална хигиена – миенето на зъбите и грижата за устата на детето трябва да започне от най-ранна детска възраст (2-3 годинки). Миенето в началото трябва да се прави от родителя, много внимателно с леки движения по детските зъби, без употреба на остри миещи средства. Задължително е използването на детска паста за зъби, както и детска четка за зъби. Хигиената на устата се извършва 2 пъти дневно (сутрин и вечер), а зъбите си изтриват внимателно с кръгови движения с четката от всички страни и в продължение на 3 минути.

Вредните навици

Вредните навици при децата – наред със сладките бонбони и шоколад, децата имат и друг неприятен и дори вреден навик – да дъвчат дъвка. Колкото полезна в грижата за устната хигиена, такава може да се окаже и опасна за пломбите. Съвременните дъвки не съдържат захари и имат съединения, които неутрализират киселините и намаляват риска от кариес. Това е предпоставка всеки родител да следи за честотата на използването на дъвки от най-малките, но и начин за поддържане на хигиена, чрез частично премахване остатъци от храна.

Редовна профилактика

Какво се случва, ако не се диагностицира на време кариес при децата – както при децата, така и за възрастните в 90% от заболяванията на зъбите са вследствие на не лекуван зъбен кариес. В началото се появява жълти или яло де минерализирано петно върху зъба, следващият етап е дълбаене на кариеса по емайла. В случаите, когато не бъде забелязано навреме и не се вземат мерки с посещение на детски стоматолог, кариесът започва да причинява остра болка. Усложненията могат да доведат до необходимост от лечение на пулпата, умъртвяване на зъбния нерв, до най-тежки форми – загуба на зъба.

Колко често да водим детето на детски стоматолог – за децата е задължително посещението при детски стоматолог веднъж на всеки 6 месеца.

Различно ли е лечението при зъболекар за деца и възрастни – категорично, отговорът е Да! Млечните зъби, както и постоянните зъби при децата са в пъти по-застрашени от развитие на зъбен кариес. Това се дължи на слабата минерализация на зъбния емайл и влошената хигиена, а това е в резултат на пременяща се морфология по устната кухина по време на растежа. Зъболекар Благоевград съветва профилактиката на детските зъби да бъде застъпена в много по-висока степен.

За да се радват децата ви на здрави зъби и красива усмивка е важна редовната грижа още с появата на млечните зъби. Навременната индикация на кариес е гаранция за здрави зъби и красива усмивка утре!

Сподели: